Ridverksamhet

På Ängvaktartorp bedriver vi en ridverksamhet i mindre skala med familjär känsla.
Vi erbjuder ridning för alla, från barn till vuxen, nybörjare eller avancerad, för dig som vill utveckla din ridning eller endast vill ut och njuta av naturen tillsammans med en häst.

Vårat mål är att ha en ridverksamhet där alla trivs, såväl hästar som ryttare. En del i detta är att de flesta av våra hästar går i flock på lösdrift och vi är mycket noga med att variera arbetet för hästarna och hitta en lagom mängd som hästarna används i verksamheten, så att hästarna ska hållas glada och trevliga och tycka det är kul.

Som ryttare hos oss kan du växa som hästmänniska!
Hos oss finns goda möjligheter att utvecklas som ryttare på våra trevliga, känsliga, mjuka och lyhörda hästar, många av rasen Lipizzaner – en världsberömd hästras som är mest känd för sina uppvisningar på Spanska Ridskolan i Wien, Österrike.
Vi har hästar som passar dom flesta, alltifrån yngre hästar till hästar utbildade upp till Prix S:t Georg och såklart ett gäng trevliga ponnyer i olika storlek för de mindre barnen.

På gården har vi en belyst ridbana samt oändliga uterittsmöjligheter i den vackra naturen runt gården med milslånga ridvägar i varierande terräng.

Uteritter
Uteritter ordnas för 2-4 personer. Turerna är 1-1,5 timmar eller 2-2,5 timmar. Uteritterna gör vi året runt i skog och mark genom härlig sörmländsk natur, högsäsong är april-oktober. För att rida med på en uteritt krävs det att du har grundläggande ridvana och obehindrat kan rida i alla gångarter, men vi anpassar självklart ridturen efter person. Varje uteritt inleds med ca 15 min introduktion på ridbanan innan uteritten för att du och hästen ska kunna bekanta er litegrann. Till rena nybörjare rekommenderar vi en privatlektion eller grupplektion på ridbanan istället.
Priser/person:
Uteritt ca 1,5 timme från 16 år >: 500kr *
Uteritt ca 1,5 timme 7-15 år: 375kr*
Uteritt ca 2,5 timme från 16 år >: 700kr*
Paketpris 5 uteritter, ca 1,5 timme: 2 250kr*
*Som trogen kund (medryttare/ridskoleelev/familj) har man 15% rabatt på uteritter.

Privatlektioner
Hanna Blomkvist (läs mer om Hanna här) erbjuder ridlektioner med fokus på ryttarens kroppsmedvetenhet, hästens kroppsmedvetenhet, förberedelserna på marken, ryttarens förberedelser och hästens fysioterapi, med inriktning mot god, klassisk dressyr. Hanna är diplomerad ridlärare i Integrerad Ridkonst.
Priser/person:
Privatlektion på vår häst/ponny, 45min: 450kr*
Paketpris 5 lektioner på vår häst/ponny: 2 000kr
Privatlektion egen häst, 45 min: 300kr
*vid 2 pers på samma lektion får man 50kr rabatt/person | *vid 3 pers eller fler på samma lektion får man 100kr rabatt/pers

Kurser, läger & ridweekends (barn/ungdom/vuxna) Läs mer här
Vi anordnar kurser, ridläger och ridweekends framförallt under vår, sommar och höst.
Ibland har vi dessutom extra kurser med olika inriktningar såsom exempelvis arbete på långa tyglar, arbete vid hand, Working Equitation, TTeam, unghästträning och hantering där vi under några dagar tränar mer intensivt, både för dig med egen häst samt dig som vill hyra en av våra ponnyer/hästar.
Då och då bjuder vi även in gästtränare till gården.
Håll utkik på hemsidan eller på vår Facebooksida för att se vad som är på gång!

Ridskola barn & ungdom Läs mer här
På vår ridskola erbjuder vi ridning för barn och ungdomar där vi har tre olika uppdelningar; Ridskola, Hästlekis och Ponnypyssel. Vi har alltid små grupper med mellan 3-6 elever per grupp så att vi kan lägga mycket fokus på varje elev. Våra ponnyer och hästar är trygga och lätthanterade. Storlekar allt från små A-ponnyer för de mindre barnen till D-ponnyer och stora hästar för de större barnen.
Vi tycker att det är viktigt att barnen inte bara lär sig att rida på ett trevligt sätt som gynnar både häst och ryttare utan även lär sig hur man hanterar och sköter hästen med hänsyn till hästens naturliga beteende som flockdjur och flyktdjur. I lektionstiden är pyssel och förberedelse inräknat för att varje barn ska hinna umgås med ponnyn i lugn och ro.

Ridskola vuxen Läs mer här
Vi ägnar oss åt kroppsmedvetenhet, dressyr, träning från marken, bommar, Working Equitation och uteritter. Denna grupp passar dig som inte är helt nybörjare, utan riktar sig till dig som minst kan rida i alla gångarter, men tack vare att vi är max 4 ryttare i gruppen så kan vi också individanpassa ridningen i gruppen.

Uterittsgrupp vuxen Läs mer här
Detta passar dig som vill ut och rida i skog och mark men inte har några direkta ambitioner på ridbanan.

Medryttare
För dig som vill ha en långvarig relation med en häst och söker det fina samspelet mellan häst-människa som utvecklas med tiden, men som inte har möjlighet eller lust att ha en egen häst med allt vad det innebär ekonomiskt och tidsmässigt, erbjuder vi plats som medryttare på våra trevliga ponnyer och hästar, under de dagar de inte är med i den övriga ridverksamheten på gården. Vi är mycket noga med kemin mellan häst och ryttare. Som medryttare här blir man en del i gemenskapen på Ängvaktartorp, man får möjlighet att träna och utvecklas med sin häst samt njuta av många uteritter i skog och mark. Du bestämmer själv hur många gånger per vecka du vill rida. För dig som medryttare kan man säga att du har häst på deltid, du sköter den och rider den på bestämda dagar, men slipper det stora ansvaret, tiden och kostnaden det kostar att vara hästägare på heltid. För att vara medryttare betalar du en månadskostnad och du rider sedan minst en gång i veckan, ofta fler gånger om du vill det. Välkommen att boka in en provridning!

Bokning av ridning
All bokning av ridning sker via mail till  info@angvaktartorp.se  
Skriv ”boka ridning” i ämnesfältet.
Se till att du bokar i god tid, minst 2 veckor i förväg!

I mailet skriver du:

  • namn
  • ålder
  • telefonnummer
  • längd & ungefärlig vikt
  • tidigare riderfarenhet
  • förväntning eller önskemål inför din ridning här

Då och då har vi återbud eller tider med kort framförhållning tillgängliga, så du kan alltid höra av dig ändå med kort varsel och se om vi har tider lediga.

Betalningsvillkor
Uteritter & privatlektioner betalas vid bokning via Swish 123 644 96 56 eller Bankgiro: 309-8761
Avbokning av uteritter och privatlektioner kan ske fram till fyra dagar innan riddag mot full återbetalning, avbokning senare än fyra dagar innan medför 50% återbetalning. Återbud på riddagen medför ingen återbetalning.

Att tänka på inför er ridning hos oss
Ankomst vid tiden vi bokat. Hästen finns i stallet när du kommer, du sköter hästen inför och efter ridning, räkna med ca totalt 30-45 min för detta utöver ridtiden. Vid privatlektioner om du är nybörjare ingår viss skötsel i lektionstiden.
Vi rider i alla väder, tänk därför på att ha kläder efter väder (extremväder undantaget). Ridhjälm finns att låna hos oss. Handskar är bra att ha vid ridning under alla årstider.
All ridning sker med en ledare från gården, med andra ord rider du aldrig ut helt själv (undantag kan göras då du har ridit hos oss en längre tid). Ridningen anpassas alltid efter väder och underlag.

I enlighet med jordbruksverkets krav på hygienregler för ridanläggningar gäller följande:
Tänk på att undvika smittspridning mellan gårdar, använd inte samma kläder i olika stall. Desinficera skor/hjälm/säkerhetsväst innan du kommer till oss.
Handhygien är av största vikt för att förhindra spridning av zoonoser mellan djur och människa samt djur till djur. Vatten och tvål finns tillgängligt i stallet och vid högre smittryck finns även handsprit att tillgå.