Här kan du läsa mer om våra ponnyer på gården, vissa är med i ridskolan, vissa är med i medryttarverksamheten och vissa är under utbildning för att passa in.
Våra ponnyer är sociala, lugna och snälla i stallet och väl utvalda och lämpliga för sin uppgift att lära barn och ungdomar att rida.
Våra ponnyer bor ute på lösdrift året runt, det betyder att de går fritt ute i en stor hage, dygnet runt, året runt, tillsammans med sin flock. I hagen har de en ligghall där de själva kan välja att gå in och vila om det är dåligt väder.
Här är vår ponnyflock:

Tekla
Gotlandsruss, sto, född 1999. Ca 128cm i mkh (B-ponny)
E: Juventus 468  U: Corint 3304  

Tekla är en känslig ponny med mycket energi, med ledare fungerar hon bra även till mindre barn. På Tekla får ryttarna öva att använda små signaler.
Tekla är ett Diplom-sto, vilket innebär att hon fått ett diplom för att ha varit särskilt framstående individ när hon var tre år gammal. Hon tränades som ung för att bli en travponny, men en olycka satte stopp för den karriären och efter det har hon varit ridhäst. Tekla flyttade till Ängvaktartorp i oktober 2017. Tekla är en välutbildad och trevlig ponny som gör öppna, sluta, skänkelvikningar utan problem. 

Melina
Minshetlandsmodell, sto, född 1997. Ca 83cm i mkh
E: U:
Melina är varken riden eller körd utan lever ett gott hästliv i flocken. Hon har bott på Ängvaktartorp sedan hon var föl. Hon är den minsta i flocken med mycket korta ben, vår fina lilla maskot!

Finduz
Gotlandsruss, valack, född 1999. 127,5cm i mankhöjd (B-ponny)
E: John Russ 422  U: Slottsskogens Lovisa 3822  
Finduz är vår klippa! Han är en utmärkt ridskolehäst för alla nivåer, han gör det man ber honom om och är lugn och trygg och anpassar farten efter sin ryttare. Han är dock en väldigt matglad ponny och tvekar inte att springa till gräset när han blir sugen. Han är inte alltid jätteförtjust i att bli ompysslad i stallet, så med Finduz gör man det man ska och sen får han vara ifred. Favoritponnyn på ridskolan enligt eleverna vårterminen 2018. Finduz köptes in i december 2017.

Eddie (Örtug)
Gotlandsruss, valack, född 2005. 129cm i mankhöjd. 
E: Zoyer 427  U: Kajcella 3238  

Eddie är en mångsidig ponny, han är både körd och riden och passar bra både till nybörjare och mer erfarna elever. Han är trevlig i all hantering men vill gärna ha koll på var hans kompisar är. Eddie köptes i januari 2019.

Busan (Olivehults Busy)
Shetlandsponny, sto, född 2013, 107cm i mkh.
E: Hurry Up of Eastland RS 540  U: Olivehults Bagatelle RS 7814
Busan flyttade i hit i mitten av mars 2019. Busan är inriden av oss och tränas nu för att sakta skolas in i ridverksamheten, hon går med på vissa lektioner i ridskolan. Hon är en nyfiken ponny men har mycket egen vilja!


Nettan (Katrinebergs Nätte)
Gotlandsruss, sto, född 2009. Ca 130cm i mkh.
E: Strix G 471  U: Katrinebergs Bellis 30-05-0703  
Vi har förmånen att låna fina Nettan på livstids foder och hon flyttade till Ängvaktartorp i oktober 2020. Hon är en lugn, orädd, trygg och mycket gosig ponny med mycket egen vilja. En av de smartaste ponnyerna på gården, gissar jag.

Vildblomman (Wild Flower)
Welsh sek B, sto, född 2008, 141cm i mkh (D-ponny) Uppfödd och inriden hos oss på Ängvaktartorp.
E: Downland Wild Fowler RW 117 U: Kulltorps Pollyanna RW 1097  
Vildblomman är liksom sin mor (Pollyanna) en känslig individ som med fördel rids med en mycket lätt kontakt. Vildblomman är snäll och trevlig men har många åsikter och visar gärna vad hon tycker, hon tycker om att hitta på egna vägar på ridbanan och passar därför bäst till elever som ridit ett tag. Vildblomman kan även ridas av mindre vuxna.
Här kan du läsa mer om Vildblomman

Saga
Shetland/welsh, sto, född 2007, 107cm i mankhöjd.
E: Okänd U: Okänd
Saga flyttade till oss i juni 2021. Hon är mycket snäll och social och älskar att bli ompysslad. I ridningen är hon pigg och framåt och tycker om att hoppa. I galoppen kan det ibland komma små glädjeskutt.

Cindy (GSF Cindy)
Gotlandsruss sto, född 2002, ca 127cm i mankhöjd.
E: Tomtebos Enoc G 481 U: Zeebina
Cindy är en av nykomlingarna i ponnygänget på Ängvaktartorp, då hon kom hit i slutet av augusti 2021. Hon är en pigg och glad tjej med mycket erfarenhet, hon har tävlats upp till 70cm i hoppning men hon är också en fin dressyrponny då hon kan galoppombyten, skänkelvikningar, öppna och sluta. Cindy var hos oss som foderhäst från augusti-november därefter hade vi förmånen att köpa fina Cindy.

Oktav (Fagertravs Oktav)
Shetlandsponny valack född 2016, ca 110cm i mankhöjd.
E: Emmeros Jubilar RS 517 U: Lyktans Haidi RS 3958

Oktav är en av nykomlingarna i vår ponnyflock, han flyttade hit 29 januari 2022. Han är en snäll och trygg häst, mycket mild och fin i temperamentet. Vi kommer nu sakta introducera honom i ridverksamheten på gården och vi hoppas han kommer trivas här hos oss!

Ammi (Amazon)
Russ/welshkorsning, sto född 2017, ca 125cm i mankhöjd.
E: White Russian U: Eefje
Ammi är ett av de nyare tillskotten i verksamheten, hon flyttade hit i april 2022. Hon är en vänlig, social häst som tycker om pyssel i stallet, men man behöver vara lugn kring Ammi, annars tycker hon det är jobbigt och vill hellre vara ifred. I ridningen är hon lugn och trygg men med mycket motor.

Fina (Yes Laufay)
Welshkorsning, sto född 2017, ca 135cm i mankhöjd.
e: Okänd u: Oatsfield Rachel

Fina flyttade till Ängvaktartorp i augusti 2022, då var hon endast grundinriden och därefter har vi jobbat med henne för att utbilda henne vidare för att passa ridverksamheten. Fina har sin medryttare Felicia som ridit henne sedan hon kom hit. Hösten 2023 började Fina vara med i ridskolan lite smått.


Utöver de fina ponnyerna som är presenterade ovan, har vi också två ponnyer till som bor i en annan flock på gården:

Allan (Totes Ale)
Gotlandsruss, valack född 2020
e: Odor 715 u: Gunta 4051
Allan köptes våren 2022 tilltänkt för att vara här på tillväxt innan han förhoppningsvis ska vara med i ridverksamheten. När Allan kom hit var han fortfarande en hingst och ganska hingstig. Så kastrering blev det ganska omgående och efter det fick han flytta in i vår unghingstflock, där hittade han många jämngamla hingstvänner att leka med, samt en och annan gamling som kunde uppfostra honom lite extra. Under våren 2024 kommer vi påbörja Allans inridning.

Zmurf
Minishetland, hingst, född 1998 hos oss på Ängvaktartorp, ca 83cm i mkh.
E: Almnäs Smoky U: Almnäs Blossom
Zmurf är inte riden utan enbart körd. Han är mycket populär bland alla våra gäster, alla vill klappa och ta kort på fina Zmurf.
Eftersom Zmurf är hingst bor han inte i ponnyflocken, utan han har bott med vår unghingstflock, men just nu bor han med valacken Finduz i en egen hage.