Många hästar har vi mött och lärt känna genom åren. Att känna och möta många hästar betyder också många farväl.
Här har vi samlat de hästar som varit hos oss men som numer galopperar på trapalandas gröna ängar.


21 Siglavy Capriola Convoj
Lipizzanerhingst
1995-2023
A-premierad (2023)
e: 12 (2436) Bana Siglavy -9  u: 101 Neapolitano Karisma

Convoj är en häst som betytt så mycket för oss som älskad familjemedlem men också betytt oerhört mycket för oss i vår avel.
I februari 2011 hade vi äran att få köpa Convoj och han var hos oss i tolv år. Vi är så glada över att vi fick möjligheten att köpa honom och att vi fått lära känna denna fantastiska häst, han var vänlig som få, lugn och trygg, även fast han som 28 år gammal hingst hade vårkänslor varje morgon när han gick till hagen. Convoj var vår första egna avelshingst på gården och han tog vår avel vidare med stormsteg. Convoj blev 28 år gammal.
Här kommer du till Convojs egen sida.


181 Favory Titania
Lipizzanersto
1997-2023
ELIT-premierad
e: 5 Favory XXIII-10 u: Cinkos

Titania föddes 1997 i vår familj, hon var ett mycket efterlängtat stoföl efter vår allra första lipizzaner Cinkos. Titania föddes som första stofölet på länge och skulle bära vidare den nästan utdöda stofamiljen 555 Generale. Titti, som hon kallades hos oss, var en kär familjemedlem, en trogen vän, som är djupt saknad.
Under sitt liv hann hon få 13 avkommor, och har därmed lagt grunden för vår avel med lipizzaner. 2020 ELIT-premierades tack vare sina fina avkommor, däribland kan nämnas några särskilt framstående som 34 Pluto Timon, AB-premierad hingst med 43 poäng och 208 Maestoso Bellami, AB-premierad sto med 40poäng. Vi har fortfarande många avkommor till Titania kvar på gården, bland annat 198 Pluto Athena, 208 Maestoso Bellami, Cinkos II, Siglavy Capriola Titus och Pincsi, varje dag ser vi vår fina Titania i alla dessa fantastiska hästar.

Här kommer du till Titanias egen sida.


Pluto Romero
Lipizzaner-valack
2004-2023
e: Pluto VIII Roma u: 181 Favory Titania

Romero föddes 2004 hos syster Kristina i Skåne. Som ettåring flyttade Romero till Ängvaktartorp tillsammans med sin halvbror Pluto Cosmo. Romero blev grundinriden som fyraåring och därefter gick han och uppfostrade unghingstar, innan han på äldre dagar fortsatte sin ridutbildning och var därefter med i vår ridverksamhet några år. Romero var en vänlig och trevlig häst med hög ridbarhet med lite extra plus för sin fina trav och galopp. Tyvärr hade Romero PPID och sommaren 2023 fick han fång efter en sommar på bete med sina vänner unghingstarna och fick då somna in.

Här kan du se Romeros sida.


Daisy VI
New Forest-sto, ca135cm
1995-2022
e: Rolökke Swallow RNF u: Darina RNF

Daisy var den första ponny jag köpte när jag skulle starta ridskolan för barn, vintern 2017. Vilken fantastisk ponny Daisy var, hon förgyllde både vårat liv och var så omtyckt av alla elever på Ängvaktartorp under de sex år vi fick förmånen att ha henne här hos oss.


Kåda
Gotlandsruss/shetlandsponnykorsning, sto
2010-2022

Kåda var en av de första ponnyerna jag köpte till min ridverksamhet. Hon var en mycket omtyckt ponny i en alldeles lagom storlek. Kåda var alltid lugn och trygg men med fart under hovarna. Vi förlorade Kåda alltför tidigt, hon blev bara tolv år gammal då hon dog i en olycka i hagen.


Favory Palko
Lipizzanerhingst
1996-2021
e: 5 Favory XXIII-10 u: 156 Pluto XXVII-37

Palko kom in i vårat liv som en livlig unghingst vid tre års ålder. Palko var min första lipizzanerhingst. I 22 år var han min bästa vän, vi hade många glada och galna stunder ihop genom åren. Han var min vackra, fina vän med pärlemorsskimrande päls, silvervit man och mjuk mule. Att ta beslutet att min bästa vän skulle få somna in, är det svåraste beslutet jag tagit. Sorgen finns kvar för alltid. Vackra, fina Palko.

Här kommer du till Palkos egen sida.


Sannängens Grynet
New Forest sto, 138cm
2003-2021
e: Lunnalyckans Tacado u: Värends Petronella
Grynet köptes i november 2019, för att vara med i ridverksamheten. Hon var en pigg och framåt häst, som var duktig på att hoppa. Tyvärr fick hon återfall av fång trots att gick i vår fånganpassade skogshage, och efter många konvalescensperioder och återkommande hältor så fick Grynet till slut somna in i november 2021.


Conversano Attention ”Lippe”
Lipizzanervalack
1992-2021
e: Frici LIH 13 (Hun. 1966)     u: Celestine LI 171 (DK. 1980)

Lippe kom till oss 2017, tjugofem år gammal. Välskolad och vänlig som han var förgyllde han allas vår tillvaro på Ängvaktartorp. I fyra år fick vi glädjen att ha honom hos oss, många härliga ridturer i skogen som han älskade.

Här kommer du till Lippes sida.


Kulltorps Pollyanna RW 1097
Welshsto
1996-2020
e. Paddock Camargue RW91, u: Wärnanäs Pollyanna RW 147
Pollyanna var ett diplomsto, vårat första avelssto av rasen welsh. Polly var hos oss i två olika omgångar, först som avelssto 2007-2010, sen kom Polly tillbaka på äldre dagar och var då ridhäst här på gården. Vi har fortfarande en avkomma efter Polly kvar, nämligen stoet Wild Flower.
Tjugofyra år gammal var det dags att galoppera vidare på de evigt gröna ängarna.

Här kommer du till Pollyannas sida


192 Cadina
Lipizzanersto
1997-2019
AB-premierad
e:12 (2436) Bana Siglavy -9   u: 119 Pluto Caprice

Cadina var vårat första diplomsto, vacker som få och trots sin lite större modell av lipizzaner så var hon väldigt rastypisk. Hon var ett okomplicerat sto, lättriden, vacker och snäll. Hos oss var hon både ridhäst och avelssto och hann få fyra fina avkommor hos oss, två har vi fortfarande kvar.

Här kommer du till Cadinas sida


Leopold
Lipizzanerkorsning valack
2000-2018
e: Zimba (lipizzanerkorsning) u: Carrotti (vbl)

Leopold är född på Ängvaktartorp. Han var min lilla prins som jag lärde mig så mycket med, vi var på många kurser och äventyr tillsammans och jag har varit med från hans första till sista stund.

Här kan du se Leopolds egen sida


Bianca
Varmblodssto
2001-2018
e: Putte u: Carrotti

Bianca föddes på Ängvaktartorp och var en mycket omtyckt häst på gården. Jag red själv in henne när hon var fyra år, och därefter har hon varit en uppskattad ridhäst på gården.27 Pluto Breziqa II
Lipizzanerhingst
1992-2017
Avelsgodkänd
e: 8 (336) Pluto Alda  u: 110 Neapolitano Brezica

Breziqa, även kallad Brezzi kom till oss som fodervärdshäst 2013, några år senare köpte vi honom. Han har för alltid en särskild plats i mitt hjärta, så saknad och fortfarande gråter jag när jag tänker på honom. Breziqa kom till oss för att verka i avel, men som den fina ridhäst han var, utbildad upp till Prix S:t Georg kunde jag också njuta av härliga ridturer på honom. Vilken ridbarhet och arbetsvilja han hade! Han lärde mig så mycket. Han gav mig en mall för hur alla hästar borde vara i ridning. Med honom fick jag göra mina första galoppombyten och galopp-piruetter, så mjukt och lätt. Man behövde bara tänka vad man ville göra så gjorde han det. Efter varje ridpass hade man ett leende på läpparna, varje gång.
Dagen innan han skulle fylla 25 år blev han sjuk och vi fick ta bort honom. Han är för evigt saknad. Idag gläds vi åt de fina hästar vi har kvar efter honom, stoet Carisma och valacken Pluto Cadina II, samt såklart älskade Cabris som är den perfekta blandningen av sin mor och far.

Här kommer du till Breziqas sida


189 Bianca II
Lipizzanersto
1996-2017

2009 fick vi frågan om att låna Bianca för avel. Hos oss hann hon få fyra avkommor innan hon tyvärr blev sjuk, vintern 2017, då hon var dräktig med sin femte avkomma.

Här kommer du till Biancas egen sida


Kulltorps Zilva
Welshsto
1997-2017
e: Paddock Camargue RW 91, u:Kulltorps Tuva

Här kommer du till Zilvas egen sida