Lipizzanerhingst 1992-2017
Reg.nr: 06-92-0236
e: 8 (336) Pluto Alda  u: 110 Neapolitano Brezica
Avelsvärdeklass:
Hingstlinje: Pluto
Stofamilj:
Mankhöjd: 148cm
Bröstomfång: 177cm
Skenbensomfång: 19cm
Uppfödare: Monica Lindberg, Klagstorp
Ägare: Hanna Blomkvist, Ängvaktartorp, Eskilstuna

27 Pluto Breziqa II är en avelsgodkänd Lipizzanerhingst. Hans far är den AB-premierade hingsten 8 Pluto Alda, en tidigare skolhingst på Spanska Ridskolan i Wien. Mor är 110 Neapolitano Brezica.

Breziqa är en hingst med mycket bra temperament och ridbarhet, han har tävlats flitigt i dressyr under många år. Breziqa är utbildad Prix S:t George dressyr, han har påbörjat arbete med piaff och gör galoppombyte i serier ner till varje språng.
Han har tävlats nationell FEI dressyr i ponnyklasser med många vinster och placeringar med flera starter över 70%. Bland stora hästar har han startat nationell MSV:B med många placeringar upp till 65%.
Breziqa är en häst som har mycket lätt för att öka trav och galopp och har på tävling erhållit poäng 9 för sin ökade trav. Han har ett stort register inom samtliga gångarter och rör sig mjukt och taktmässigt.
Breziqa kan med fördel användas inom ridponnyaveln för att förbättra gångarter, samlingsförmåga och exteriör mot dressyr.

Meriter
Tävlat nationell FEI ponnyklasser med vinster och placeringar. Tävlat MSV:B hästklasser med placeringar.

stamtavla_breziqa

Exteriört utlåtande vid avelsvärderingen 2008:
Liten hingst av bra modell. Bred hals, välliggande bog, välmarkerad manke, sänkt rygg, djup bål. Marktrång fram och back, nöjaktigt korrekt. Avspänd ren vägvinnande trav med bra mekanik och takt. Taktmässig vägvinnande trav med bra mekanik.
Poäng:  6 8 8 9 8 = 39p (6:an på typen beror på hingstens mankhöjd, hingsten har tack vare sina övriga poäng och sina tävlingsmeriter fått livstids dispens att verka i avel i Sverige) Breziqa har tilldelats 8 på typen vid annan utställning.

Bruksprov 2008:
Godkänt gångartsprov med poängen 7999. Godkänt utökat ridbarhetsprov med poängen 8888