På Ängvaktartorp bedriver vi uppfödning av Lipizzaner sedan tidigt 1980-tal.
Under dessa år har vi fött upp ett stort antal hästar inom familjen, inte bara lipizzaner utan även shetlandsponnyer, travhästar och welshponnyer.

Vi har i dagsläget runt 30 Lipizzaner på gården, här finns både avelsston, två avelshingstar samt övriga unghästar och ridhästar.

Nuförtiden får vi oftast mellan 2-6 föl varje år, sedan 2016 är det bara lipizzaner vi avlar på.

Avelsmål
Lipizzanerhästen, en kulturras från barocken, ligger oss mycket varmt om hjärtat och vi brinner för att bevara den för framtiden och visar mer än gärna upp den för alla som är nyfikna.
Vi strävar efter att föda upp rastypiska hästar enligt den barocka, kompakta modellen av lipizzaner, med hög ridbarhet och användbarhet, de ska dessutom vara trevliga och lätthanterade. Vi är noga med utvärdering av vår avel och visar därför alla våra föl för bedömning.

På gården har vi några exemplar från stofamiljen 555 Generale, en stofamilj som fram tills alldeles nyligen inte fanns representerad någon annanstans i världen. Vi valde då att satsa på den stofamiljen och har nu fem ston i den familjen och har kunnat sälja två ston som förhoppningsvis fortsätter avlas på.

2013 utsågs vi till Årets Uppfödare i Svenska Lipizzanerföreningen.

Samtliga av våra lipizzaner som vi använder i avel är registrerade i Svenska Lipizzanerföreningen/ASHR och är därmed godkända i Lipizzan International Federation (LIF).

Fölning & uppväxt
Våra ston fölar inne i stallet eller ute i hagen under noga uppsikt av oss. För att övervaka våra ston använder oss av kameror både i box och ute i hagen, vi har också en BirthAlarm sensor kopplad på stona i slutet av dräktigheten.
Under den första veckan efter fölning bor stoet och fölet inne nattetid men är ute i hage dagtid. Därefter får de gå ut i en större hage med andra hästar och är då ute dygnet runt, beroende på väder. Som föl hanteras fölen dagligen i hagen, fölträningen består mestadels av att bli vän med fölet, och låta fölet få tillit för människan. Vi övar beröring på hela kroppen, att lyfta hovar, att gå bort från tryck, ledövningar samt när fölet är lite större övar vi att binda upp den.
Fölen växer upp på lösdrift tillsammans med en trygg flock i olika åldrar och får därmed ett bra socialt beteende och en uppväxt med mycket rörelse i varierad terräng för att stärka kroppen.
I unghästflockarna finns alltid en eller flera äldre hästar för att uppfostra de unga.

Avvänjning

Våra föl vänjs av tidigast vid 8 månaders ålder beroende på om stoet är dräktigt igen eller inte. Vi ser inga problem i att eftersträva hur hästarna gör i det vilda, om stoet är dräktigt igen vänjer hon då av fölet från att dia vid 8-10 månaders ålder, men är stoet inte dräktigt kan fölet få dia upp till 1-1,5 år. Vi tror att det är bra för fölen att få ha den tryggheten som stoet erbjuder och vi har själva varit med om att dräktiga ston vänjer av fölen själva när den har ca 3 månader kvar till fölning. Målet är en så stressfri avvänjning som möjligt och efter så många år som uppfödare tycker vi att vi har hittat en bra rutin som inte ger något onödigt spring och gnägg vare sig hos ston eller fölen som ska avvänjas. Det ger trygga individer för framtiden!

Träning av våra unghästar – sociala, lugna och harmoniska hästar
På Ängvaktartorp är vi noga med att träna/hantera hästarna regelbundet från att de är föl, just med tanke på att de går på lösdrift. Som föl hanteras fölen dagligen i hagen, där vi vänjer fölet vid att lyfta på benen, bli berörd över kroppen, flytta sig för tryck osv. Vi tycker att har man lagt en bra grund som föl räcker det att följa upp med intensiva träningsperioder då och då för fortsatt utveckling av unghästen.
För oss är det viktigt att hästarna lär sig att komma bort ensamma från flocken när de är redo och att umgås med enbart människor då och då, hästarna tränas även på att vara ensamma i stallet ifall de någon gång säljs till någon som kommer ha dem uppstallade.
Unghästarna går i flock där de får sitt sociala behov tillfredsställt genom att leka och busa med jämngamla, men det finns även några äldre hästar i flocken som uppfostrar unghästarna bra, vilket gör att de är lugna och harmoniska i umgänget med människor.

Själva inridningen väntar vi gärna med tills hästen är minst fyra år gammal, men förberedelserna från marken kan man börja med tidigare.

Riktlinjer för träning av våra unghästar
Detta är tänkt som riktlinjer, men anpassas självklart från individ till individ.

0-6månader:

  • beröring på hela kroppen
  • lyfta hovar
  • flytta sig lätt för tryck
  • lätt att leda
  • kan stå uppbunden

1-2 år:

  • Samma som ovan +
  • transportvan
  • van att vara själv i stallet
  • vara själv med människan på promenader

2-3år:

  • Samma som ovanstående +
  • sadelvan
  • tränsvan
  • grundläggande longerad/tömkörd