Palko och Hanna, februari 2013Lipizzanerhingst
1996- 2021
Reg.nr: 06-96-0318
e: 5 Favory XXIII-10  u: 156 Pluto XXVIII-37
Hingstlinje: Favory
Stofamilj: –
Mankhöjd: ca150cm
Uppfödare: Sandor Nemeth, Rumhult
Ägare: Christer Thorstensson, Ängvaktartorp

Favory Palko är en Lipizzanerhingst. Far är den B-premierade importerade hingsten 5 Favory XXIII-10 (utsedd till Årets Lipizzaner 1997), mor är 156 Pluto XXVIII-37.

Vi köpte Palko som treåring, våren 1999.
Palko är en trevlig, social och kelig häst som tycker mycket om att bli ompysslad. Som unghingst var det väldigt mycket energi och fart i Palko, men med åren har han blivit något lugnare. Palko har haft rollen som läromästare,men inte på det traditionella sättet. Han skulle nämligen bli Hannas första dressyrhäst, den häst som hon skulle lära sig den fina konsten av dressyr med. När man tänker tillbaka var det inte den bästa kombinationen med en oinriden, i stort sett ohanterad unghingst och en ung tjej som för all del hade rejält med hästefarenhet men inte inom dressyren. Men via långa, ibland krokiga vägar, har det gått rätt bra ändå och tillsammans är de många erfarenheter rikare.  Idag rids Palko mestadels i skogen och på ridbanan där det är dressyr som gäller.

palko_stamtavlaUtställnings-bedömning 2002:
Liten, god rastyp, god resning. Väl ansatt hals, hög manke, gott djup, välformat, något kort kors. Tungt huvud. Välbenad från sidan. Energisk, kort skritt. Taktmässig, ganska vägvinnande trav.
Poäng: 7 7 8 6 7 = 35
Av domare Olle Torstensson.

Liten lågställd av god rastyp. Reslig hals, markerad manke, djup bog, grund i njurpartiet, kort kors.
Gracil under framknä. Energisk kort skritt. Lätt trav med viss mekanik.
Poäng: 7 7 8 7 7 = 36
Av domare Carina Lockwall

Utställningsbedömning 2006:
Ordinär typ. Välformad hals, små ögon. Kort manke, kort kors. Gracil under framknä. Energisk skritt. Lång men markbunden trav, låst i framknä.
Poäng: 7 7 7 8 7 = 36p
Av domare Gunn Johansson

Oharmonisk i typen. Bra huvud, välrest men något kort hals och manke, toppigt kors. Bra ben från sidan. Taktfast skritt. Taktfast trav.
Poäng: 7 7 7 8 7 = 36p
Av domare Susan Hellum