Ny blogg & sammanfattning 2013

Man kan säga att bloggen har haft lite vintervila under den lerigaste och mörkaste vintern, det vill säga december 2013, januari 2014 och nästan hela februari. Hästarna och vi andra på Ängvaktartorp har däremot haft fullt upp som vanligt. Nu är vi en bra bit in på det nya året och jag har nu bestämt mig för att det är hög tid att börja skriva igen. Jag hoppas ni har saknat vår blogg och att ni nu ser fram emot många nya inlägg med allt som händer på Ängvaktartorp.
Med det nya året presenterar vi en ny blogg, detta för att lättare kunna hålla koll på statistiken. Denna nya blogg är, som ni ser, integrerad i vår hemsida. För er som är nyfikna på vår förra blogg så finns den kvar här: http://livetpa.angvaktartorp.se/

Den nya bloggen får börja med en sammanfattning av 2013.

Avel
Under 2013 fick vi två föl av rasen Lipizzaner; stofölet Esmeralda e: 21 Siglavy Capriola Convoj, u: 189 Bianca II och stofölet Cinkos II e: 21 Siglavy Capriola Convoj u: 181 Favory Titania. Fölen visades på gårdsmönstring när de var drygt en och en halv månad gamla. De skötte sig utmärkt med tanke på den korta träning de hunnit med pga sin ålder. Esmeralda fick 39 poäng och klass 1 och Cinkos fick 38 poäng och klass 1.

Esmeralda

Esmeralda - sommar 2013

Cinkos IICinkos II - sommar 2013

Under året hade vi två hingstar i avel, vår egen lipizzanerhingst 21 Siglavy Capriola Convoj, samt lipizzanerhingsten 27 Pluto Breziqa II som stått hos oss under året. Tillsammans betäckte dessa hingstar fem ston, varav tre var våra egna ston. Breziqa med sina tre betäckta ston lyckades därmed få årets högsta betäckningssiffror bland Lipizzanerhingstar i Sverige. Väldigt låga betäckningssiffror överlag under året, men jättekul att Breziqa fick högst, tätt följd av vår egen Convoj med totalt två betäckta ston.

Själva betäckte vi alltså tre av våra ston. Första dräktiga stoet blev vårat welshsto Kulltorps Zilva som vi betäckte med Breziqa. Vi är oerhört nyfikna på deras avkomma och har höga förhoppningar om denna. Zilvas förra Lipizzaner/welsh-avkomma blev mycket trevlig och när hon skulle säljas var hon mycket eftertraktad och telefonen gick varm.0047_juni

Det andra stoet vi betäckte var 181 Favory Titania som vi återigen betäckte med Convoj. Titania är ju av den ovanliga och nästan utdöda stofamiljen 555 Generale (just nu finns fyra ston i stofamiljen i hela världen, alla bor på Ängvaktartorp) Vår tanke är att ta föl efter Titania varje år så länge hon är pigg och fräsch.  Titania 2008

Det tredje och sista stoet vi betäckte var lipizzanerstoet 192 Cadina. Cadina är ett fint sto, som fått avelsdiplom som 4-åring och som numera är AB-premierad. Cadina har varit lite krånglig med sina brunster de senaste åren, därför var lyckan total när vi väl lyckades få henne dräktig med Breziqa. Så under vår/sommar 2014 väntar vi med stor förhoppning på dessa tre fölningar.Cadina - februari 2013

Nyheter under 2013
Vi försöker hela tiden att utveckla gården, oss själva och hästarna. En del i utvecklingen är den utbildning jag påbörjade i juni och som håller på till december 2014.  Genom utbildningen utvecklar jag min ridning och planen är att i framtiden även kunna erbjuda lektioner både för er med egen häst och på Ängvaktartorps hästar.

Jag och Frodo på kursen i december7B8I3054

En annan rolig nyhet under året var att vi fick hem den oerhört trevliga hingsten 27 Pluto Breziqa II. Breziqa kom i första hand för att vara i avel men eftersom han är utbildad upp till Prix S:t George har han även varit en utmärkt läromästare inom dressyr. Under hösten tog vi även beslutet att låta Breziqa stå kvar även under 2014.

Breziqa på Ängvaktartorp. Foto: Christoffer Lindström
Breziqa på Ängvaktartorp. Foto: Christoffer Lindström

Vi blev nominerade till ”Årets Uppfödare 2013” i Svenska Lipizzanerföreningen, vem som vinner den åtråvärda titeln är i skrivande stund ännu inte avgjort. Men vi är jätteglada och nöjda med de fina orden som snälla människor skrivit om oss:
Ängvaktartorps Gård har sedan 1980-talet byggt upp sin avelsbas av Lipizzaner till för närvarande 20 stycken Lipizzanerhästar, av dessa är sex stycken avelsston, en egenägd avelshingst, en inlånad avelshingst samt unghästar. Hela familjen är starkt engagerade i avelsarbetet men Hanna Blomkvist är den som sköter träningen och utbildningen av hästarna. Ängvaktartorp nomineras till Årets Uppfödare på dels gamla meriter samt att de i år har trotsat en nedåtgående trend av betäckta ston och med orubblig optimism och tro på Lipizzanerhästen genom att 2013 varit hingsthållare för två avelsgodkända lipizzanerhingstar och för att de fått fram flera stoföl ur den utrotningshotade stofamiljen 555 Generale.
De ser till att få fram sunda unghästar som får växa upp till starka och friska individer tack vare deras naturliga flockliv i lösdrift och i stora hagar. Alla deras hästar ses som individer och får tidigt en bra grundträning och bra hantering. De är tack vare sitt seriösa och noggranna arbete värdiga att utnämnas till Årets Uppfödare 2013!”

Unghästar & inridning
Vi har haft 16 hästar under fem års ålder på Ängvaktartorp under 2013 och har därmed ägnat oss åt en hel del unghästträningar och inridningar.
Pluto blev grundinriden.

7B8I9875
Wild Flower påbörjade sin inridning i februari/mars och fortsatte därefter att ridas under året, med många små uppehåll då och då för att fundera på det hon lärt sig.
Wild Flower, juni 2013

Caruzo blev ju såld och den nya ägaren bad att få honom ”insutten” innan leverans, så under hösten började vi med det projektet. Caruzo har varit extremt lättlärd och trevlig att ha och göra med och är nu ordentligt ”insutten” och rids utan problem i skritt och med ledare i trav.

IMG_3483
Saga påbörjade sin inridning under tidig vår, och har därefter arbetats mycket från marken, med inriktning på sommarpremieringen hon skulle deltaga på i augusti. Under hösten fortsatte inridningsträningen och hon är nu hittills riden i skritt.

IMG_3334

Utställningar
Vi siktade in oss på att visa våra två fyraårsston Sagana och Maestoso Bellami. De tränades under sommaren och skötte sig bra på utställningsplatserna. Saga kammade hem 38 poäng och blev klass 1.
Sagana - 2013
Bella däremot fick nöja sig med 37 poäng och därmed klass 2.  Vi är mycket nöjda med våra hästar och kommer att fortsätta att träna och utveckla dom så långt vi kan.
Maestoso Bellami - sommarpremiering 2013

Ridhästar
De ridhästar som tränats mer eller mindre regelbundet under året är:

Palko

Palko - september 2013

Palko & Hanna, april 2013Leo7B8I3949

 

7B8I2771Frodo7B8I8723

Hanna & Frodo

Breziqa7B8I6850

Cosmo

 IMG_3556

Convojvojen_trav

7B8I1743

Bianca

IMG_9180

CadinaCadina - februari 2013

Försäljning
Vi har sålt sex hästar och ponnyer under året, alla våra egna uppfödningar. Som vanligt är det jätteroligt när man känner sig nöjd med matchning av häst/ägare och får möjlighet att följa sina uppfödningar i sina nya hem. Vi hoppas få höra mer från er köpare under detta år såväl som i framtiden!

Zilvana – Lipizzaner/welsh-sto född 2011

Zilvana

Pluto Nesto – Lipizzanerhingst född 2010

Nesto, oktober 2013

Topsy – A-ponnysto född 2007

Topsy juni 2013

Pluto – Lipizzaner/welsh-valack född 2010

Pluto - juni 2013

Pluto Caruzo – Lipizzanerhingst född 2010

BT3E8964

Filur – A-ponnyhingst född 2002Filur

Ja, det var lite av det som hänt hos oss på Ängvaktartorp under 2013. Nu tittar vi istället framåt och mot allt som detta året har att erbjuda.

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Hanna

    Testar så att kommentarsfunktionen fungerar, och det gör den ju! Så nu är det fritt fram för kommentarer!

  2. Johanna

    Som jag har väntat men nu är den äntligen tillbaks! Tack Hanna för en stunds intressant läsning

Lämna ett svar