Nytt år igen

Mitt i all julmat och nyårsmat är det tur att man har en gård att sköta så att man får röra på sig lite och orkar äta ännu mer!
Idag är det nyårsdagen och det har regnat, igen! Under sommaren var det torka i hela södermanland och under hösten har det regnat ikapp, extremt åt båda hållen känns det som. Vi har också haft lite snö som såklart blev is, en envis is som fortfarande ligger kvar på sina ställen. Med andra ord är det inte den trevligaste vintern man varit med om, men det är som det är, man får lära sig att anpassa sig efter naturen.

Denna regniga nyårsdag har jag förutom fodring, mockning, vattning och tillsyn ägnat åt att skura och ”virkona” en box i stallet som har funkat som sjukbox/ankomstbox när nya inackorderingar anlänt till gården. Det tar sin tid att skrubba boxarna i ett äldre stall, de nyaste brädorna går fint med skurborsten, det värsta partiet är nog den murade ytterväggen. Men det är som vanligt oerhört tillfredsställande när boxen är skinande ren efteråt… om det vore så väl, vissa fläckar går tyvärr inte bort från våra vita väggar utan det får bli lite nymålning till sommaren igen.

Innan kvällsmaten med tillhörande nyårsefterrätt som igår misslyckades och som vi gjorde om idag, hade jag lite pyssel med en inackorderingshäst som har problem med bärrandsröta. Om det bara kunde bli vinter nu istället, tjäle i marken och mycket snö, så skulle det underlätta så med alla dessa problem som vissa av hästarna har. En del av våra inackorderingar lider just nu av mugg och så har vi då en som har bärrandsröta. Nåja, jag ser ingen vinter i antågande i väderleksprognoserna… och återigen, det är bara att anpassa sig till naturen.

Tolvslaget på nyårsafton spenderade jag vid ett fönster tittandes på avelsstoflocken som går i hagen bredvid boningshuset. Det var ganska lugnt i flocken, men just vid tolvslaget blev det lite spring. En stund senare begav jag mig ut för att titta till alla hästar på gården, det var lugnt hos alla. Det är skönt att det verkar vara lugnt med fyrverkerier i vår närhet, vi bor ju ändå en bra bit från någon stad eller samhälle.
Det är alltid lika härligt att vara ute på nattliga promenader i flockarna, denna natt var det ganska ljust ute också så ingen pannlampa behövdes, dessutom snöade det! En stund i alla fall innan det ändrade sig till regn.

Nu är det nytt år och som alltid känns det lite som en nystart, nya möjligheter! Men egentligen är det ingen skillnad mot igår.
2018 hoppas jag att jag ska ha mer energi till att skriva i bloggen här för att dela med mig av livet på Ängvaktartorp – min plats på jorden.
De närmaste dagarna ska jag ägna åt att skriva ihop en liten årssammanfattning från 2017, däremellan ska det bli träning av hästar! Nu är jag mer än redo efter några veckors semester från den delen av jobbet!

Gott nytt år till er alla!

En julbild från självaste julafton- jag, Convoj och min lilla son.

_T3E5265

 

 

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar