Avelssäsongen slut

Nu, äntligen får man väl lov att säga, är avelssäsongen 2016 slut! Även fast vi inte ens har i närheten av så mycket jobb som en större seminstation har, till exempel vår samarbetspartner Askö Stuteri, så är det ändå en hel del jobb (mer än man kan tro) och mot slutet av säsongen vill man bara att det ska vara över.
Så roligt som det är när säsongen börjar, lika skönt är det när den slutar! Nu kan vi packa bort all seminutrustning för resten av det här året och börja fundera på vilka av våra egna ston som vi ska seminera nästa år…för så är det ju när man brinner för avel – man vill alltid göra fler!

Tack till alla på Askö för ett bra samarbete, tack till vår utmärkte seminveterinär Göran Ström och tack till er stoägare för erat förtroende när ni valt våra hingstar!
Arbetet på seminstationen har varit oerhört kul och utvecklande, vi har lärt oss så mycket och vi ser fram emot nästa säsong!

Så en liten utvärdering av säsongen:
Vi har lärt oss att det tar lite extra på hingstarna att ha bocken hemma, tidigare har vi ju åkt iväg till Askö för samling, men nu har vi skött allt hemma. Det har varit jätteskönt att slippa åka iväg med hingstarna, och det har sparat tid, nackdelen verkar vara att hingstarna inte slappnar av på samma sätt, även fast våra hingstar är ganska lugna här hemma ändå, det finns hingstar som är mycket, mycket värre. Men i våra ögon mätt så har hingstarna inte slappnat av lika bra som tidigare år. Det är antagligen för att de alltid är lite redo, det kan ju vara dags lite närsomhelst. Men det blir något att jobba på inför nästa år, se över rutinerna ännu mer. Det är ju en ständig utmaning att behålla lugn och harmoni hos hingstarna, men ack så viktigt! De har i alla fall inte sprungit omkring onödigt mycket i hagarna.

Detta är en vanlig syn när man tittar ut genom fönstret, någon går och betar, någon står och vilar. Så inget onödigt spring som sagt. Men man ser en aning på deras hull att de har varit mer stressade än vanligt. Lipizzanern har ju annars en tendens att vara åt det runda hållet…
_T3E4071

Dräktighet:
I år har vi haft lite blandat resultat, därav att säsongen blev lång för oss.

Våra hingstar har haft fyra och fem ston vardera under säsongen, inräknat både ”hemmaston” och ston vi skickat semin till. Vissa ston har varit svåra, som vi visste redan från början, men ändå valde att ge en chans. Tyvärr drar ju sådana ston ner statistiken för hingstarna, men vi tycker ändå det är viktigt att försöka få stona dräktiga, när stoägaren har valt att de vill ha ett föl efter våra hingstar, då gör vi allt vi kan! Vi vet att våra hingstar har mycket bra fertilitet, men det hjälper ju inte alltid när det är svåra ston…tyvärr!

Convoj har fått två av fyra ston dräktiga, tyvärr resorberade det ena stoet, så henne har vi seminerat om nu i slutet av säsongen och där vet vi inte hur det gått förrän om några veckor. Dessa två ston blev dräktiga på första brunsten. Det tredje stoet är ett gammalt sto med diverse svårigheter inom ämnet, mycket otydliga brunster, vätska i livmodern osv, och hon blev ju tyvärr inte dräktig. Det fjärde stoet borde inte ha varit något problem, men ibland är det så att individerna inte passar ihop, vi gav det två brunster och skickade semin med bra fertilitet, sen bytte stoägaren hingst istället, ifall det var så att individerna inte passade ihop, hon bytte hingst till Breziqa!

Breziqa har fått fyra av fem ston dräktiga (som vi vet om hittills). Det icke dräktiga stoet är ett sådant sto jag nämnde ovan, ett äldre sto som haft föl någon gång för länge, länge sedan. Dräktighetsundersökning väntar om några veckor, vi håller tummarna!

Så våra egna ston, vi hade alla fyra planerade ston dräktiga, men tyvärr resorberade Zilva sitt foster efter Gasque och då var det så sent på säsongen så vi valde att inte prova igen. Hon får vara ridponny under året istället!

Så till nästa år, om allt går bra, väntar vi dessa föl:

192 Cadina – 27 Pluto Breziqa II

189 Bianca II – 27 Pluto BreziqaII

Maestoso Bellami – Siglavy Capriola Convoj

Vi är jätteglada för alla dräktiga ston, men vi är extra förväntansfulla på vår fina Bellamis föl, det blir hennes första föl och Bellami är något alldeles speciellt för oss på Ängvaktartorp!

Biancas föl blir en ny kombination, så det ser vi också fram emot mycket.

Cadina känns det numer som att vi kör på ett säkert kort, hittills har hennes avkommor med Breziqa har blivit mycket fina, om man nu kan säga så innan avkommorna ens är vuxna…

Spännande med 2017 hursomhelst, och du som går i avelstankar, tveka inte att höra av dig för att fråga mer om våra hingstar!
0004_folmys

 

 

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar