Viktgränser
Det är viktigt att tänka på variation och hållbarhet för hästarna, och ju fler personer som är här och rider, desto viktigare är det att ha riktlinjer för att ha hållbara, glada och friska hästar.
En hel del forskning visar att en häst generellt kan bära 17-20% av sin egen kroppsvikt. Det finns förstås olika faktorer som gör att det ändå kan variera, t ex ryttarens kunskap, balans och följsamhet. 85kg nybörjare som är mycket obalanserad är mycket värre än 85kg erfaren ryttare som balanserar upp sin kropp och anpassar ridningen efter det.
Det kan också vara olika från häst till häst, det har inte alltid med storleken på ponnyn/hästen att göra, utan mer hur hästens kropp ser ut och vad den har för förmåga att bära sig och en ryttare på ett bra sätt utan att ta skada i exempelvis rygg och leder.
Önskar man rida men väger för mycket finns det många andra aktiviteter att göra med hästen, exempelvis relationsarbete, tömkörning, träning vid hand eller körning. För hästar är ju ändå så mycket mer än just ridning!

Generella viktgränser på Ängvaktartorp, exkl hästens och ryttarens utrustning:
A-ponny: ca40kg
B-ponny: ca50kg
C-ponny: ca 60kg
D-ponny: ca 65-70kg
Lipizzaner: ca 80-85kg