Våren

Nu äntligen är våren här på allvar. Det har varit en envis vinter med is som låg kvar länge och sen ett rejält bakslag med en massa snö i april.
Men nu har vi fått fantastiskt fina dagar, sol, vindstilla, fågelkvitter, blommor, fjärilar, ja våren är verkligen här! Våren är nog den bästa årstiden, ljuset är tillbaka, det är lagom varmt och det är ännu inte så mycket insekter, vilket både jag och hästarna uppskattar!
Ett vårtecken så säkert som något är att den första flocken med hästar är nu redo att flytta till sommarhagen, givetvis med lite extra stödutfodring i sommarhagen.

Fölen från 2021 är avvanda, på samma sätt som vi gjorde förra året, vilket i mina ögon är en nästintill helt stressfri variant för både sto och föl. De dräktiga stona hade vant av sina föl från diande själva. Så i april, efter den sista snöstormen, var det dags för avvänjning. Vi delade då hagen i två delar, en till stona (mammorna) och en till fölen (åringarna) och sällskapsdamerna (dräktiga ston utan föl vid sidan). Nästan ingen har gnäggat, nästan ingen har sprungit. Åringarna går alltså kvar i sin vanliga flock i sin vanliga hage vilket innebär en stor trygghet och de har kontakt med sina mammor över staketet och ser varandra hela tiden. Så skönt att det går så enkelt!

Nu är vi då i slutet av april och det börjar närma sig avelssäsongen. Om allt går som det ska ska vi få fyra föl i år:
198 Pluto Athena, dräktig med 21 Siglavy Capriola Convoj
Stella, dräktig med 35 Pluto Cosmo
185 Cabra, dräktig med 34 Pluto Timon
207 Neapolitano Nefelejcs, dräktig med 35 Pluto Cosmo

I maj är de två första fölningarna planerade och de andra två är planerade i juni.

Hingstlicensen är löst för våra tre avelshingstar 21 Siglavy Capriola Convoj, 34 Pluto Timon och 35 Pluto Cosmo, CEM-prover kommer tas kommande vecka. Planeringen över vilka ston som ska betäckas har varit klar sedan länge. Tanken är att betäcka:
198 Pluto Athena – 21 Siglavy Capriola Convoj
209 (756) Rama II – 21 Siglavy Capriola Convoj
185 Cabra – 34 Pluto Timon
207 Neapolitano Nefelejcs – 35 Pluto Cosmo


Convoj
Cosmo
Timon

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist