Uppsittningsträning

_T3E9055Med en häst som Nisse som uppvisar sådant lugn kan det vara lätt att gå för fort fram.
Det är ändå viktigt att inte hoppa över någon del av förberedelserna för inridning, även fast olika delar tar olika lång tid på olika hästar.

Hittills i Nisses träning har vi gått på promenader i skog och mark, med olika övningar under promenaden, såsom flytta bak- och framdel, backa och så vidare. Vi har miljötränat med potentiella läskiga saker och platser vilket ger hästen självförtroende och förtroende för tränaren. Vi har vant honom vid schabrak, och därefter sadel. Vi har fortsatt jobba vid hand. När det fortfarande var snö och is ute och underlaget gjorde det svårt att träna började vi med longering i skritt i en ganska liten cirkel, mestadels för att lära in kommando för skritt och halt. Så snart ridbanan var användbar började vi träna longering i trav. I Nisses fall har vi jobbat med att få lite mer energi i övningarna. Vi håller träningspassen korta, ca 15-20 minuter totalt, varav ca 8 min longering och resten arbete vid hand.
_T3E9086 _T3E9091 _T3E9166

Nyligen var det då dags för att öva uppsittning. Vi tar det lugnt och låter allt ta sin tid  även här.
Första dagen bekantade vi oss med pallen. Nisse fick nosa på den, han fick gå runt den, den ”gick” runt honom, jag gick upp och ned från den många, många gånger och Nisse var fokuserad hela tiden. Jag lutade mig några gånger mot honom från båda hållen tills han var helt obekymrad av det, sen fick träningspasset vara över för den gången.
_T3E9254

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar