Träning under sommaren

Hos oss på Ängvaktartorp pågår betessäsongen ganska länge, beroende på väder och grästillväxt. Men att hästarna går på bete är inget hinder för oss att träna hästarna. Snarare tvärtom, under sommaren hinner man egentligen med lite fler träningshästar, då man inte lägger lika mycket tid på att fodra, mocka osv. Dessutom är ju våra hästar ute dygnet runt oavsett årstid, så för deras del är det ingen skillnad.

Så snart avelssäsongen hade lugnat ner sig nu i augusti satte vi igång med träningen av våra unghingstar som då går på bete.
Att träna hästar på sommarbetet kan gå till så här:

Vi packar in alla saker och kör till hagen där hästarna är. Sadel, repgrimma, kapson, longerlina, olika längder på spön, uppsittningspall, hjälm, insektsmedel, borstar och sist men inte minst, lite belöning att ge till hästen efter arbetspasset.
Vi parkerar utanför hagen och sen har vi effektivt arbete med hästar på löpande band, någon timmer eller två. Vi kör med samma rutiner varje gång, och utökar när vi märker att allt sitter hos hästen. Vi lägger såklart fokus på lite olika saker beroende på vad just den hästen behöver, men i stort sett har vi samma rutiner.

Först ut varje gång är Timon. Vi ställer upp honom vid bilen, borstar, kratsar hovar, lägger på och av sadel. Under tiden står den övriga flocken i hagen och tittar på. Sen går vi till vår lilla tillfälliga ridbana som vi har byggt upp utanför hagen. Där arbetar vi först vid hand, hästen får öva på lite ställning och att flytta bort bakdelen från spöt/repet, dvs träda över vid hand. Sedan longerar vi några varv för att öva in kommandon för skritt, halt, trav osv. Därefter är det uppsittningsövning, antingen parkerar vi hästen vid pallen och övar att gå upp och ner på pallen, eller så övar vi att sätta pallen bredvid hästen och sen går vi upp och ner på pallen. När hästen är bekväm med allt detta börjar vi hänga på hästen.
Det är ungefär så långt vi kommit med Timon hittills. Vi har ingen brådska utan lägger mycket tid på att hästen är helt bekväm med situationen innan vi går till nästa moment. Sedan leder vi tillbaka till bilen, där tar vi av utrustningen, pysslar lite sen får han en näve ”godis” innan det är dags att gå in till kompisarna i hagen igen.
Som tur är, är ju unghästar nyfikna och sociala så de står ofta och väntar innanför grinden, så de går fort att byta häst.

Efter Timon är det Nisses tur, han går igenom samma procedur, men eftersom han kommit längre då han började sin träning tidigare, så fortsätter hans träning där Timon avslutade, vid att hänga på ryggen. På Nisse hänger vi några gånger sedan sitter vi upp. Därefter leder en person (Fanny) Nisse och den andra personen (jag, Hanna) sitter på. Vi håller oss på ganska raka linjer ännu så länge, skritt, halt osv. När allt går bra så hoppar vi av och så får Nisse gå och klä av sig och gå ut i hagen.

Sista hästen ut är för tillfället Titus, som ju har kommit ännu längre än de andra. Även han går igenom precis samma procedur fram till uppsittningen, därefter rider ryttaren nu själv och övar skritt, halt och styrning uppsuttet utan ledare.

 

Här är några bilder från 2010, alltså sex år sedan, då vi red in Pluto Romero.
_B8I3802 _B8I3815 _B8I3911

Hanna och Pluto Romero, inridning sommaren 2010

_B8I3995

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar