Nygodkänd hingst!

Förra veckan bestod av många förberedelser på gården för att både jag och Christoffer skulle kunna lämna gården torsdag till lördag. Självklart hade vi hästvakt men allt ska ju flyta på smidigt, lite oroligt är det också när fölningssäsongen närmar sig.

Det är inte ofta vi åker iväg tillsammans, men nu var det en viktig resa! Vi skulle nämligen åka och hämta Timon hos sin tränare i Blekinge för att köra honom till avelsvärderingen på Axvalla, så spännande!

Vi kom fram till Frida på torsdagskvällen och på fredagen fick vi vara med på genrep där vi passade på att filma och fotografera. Timon såg verkligen fin ut och hade utvecklats jättefint sedan sist vi fick filmer på honom. Frida har gjort ett superbra jobb med vår fina Timon.Genrep dagen innan avelsvärderingGenrep dagen innan avelsvärdering

Därefter blev det bad för Timon innan vi senare påbörjade resan mot Axvalla. Nybadad Timon hemma hos Frida dagen innan avelsvärdering

Eftersom Timon inte varit iväg och miljötränat så mycket detta året så visste vi inte riktigt hur han skulle sköta sig att bo borta, men Timon överraskade oss genom att sköta sig jättebra i stallet på Axvalla, sa knappt ett pip utan började äta direkt. Tidigt lördag morgon var jag på plats, först av alla tror jag, och tog ut Timon på promenad och longering.
Vid 10.10 var det dags för veterinärbesiktning vilken han klarade utan problem. Han blev mätt till 155cm i mankhöjd, 184cm i bröstomfång och 20cm i skena._T3E6740 _T3E6742

Exteriörbedömningen gick superbra, trots att han var lite spänd till en början.
_T3E6873 _T3E6792 _T3E6759

Efter lunch var det dags för ridprovet, även där skötte sig Timon utmärkt, Frida är verkligen ett proffs, lugn och mjuk i sin ridning hela tiden och vi såg att dom fick till den fina galoppen! I traven har Timon mycket att ge, men det kommer så småningom med mer utbildning.
_T3E7396 _T3E7354 _T3E7295 _T3E7290 _T3E7250 _T3E7284 _T3E7239 _T3E7146

Sist på dagen skulle vi få veta kritiken, väntan kändes lång. Men det visade sig vara värt väntan!

Först fick vi höra ridprovspoängen, 7 8 9 8 7 8, snittpoäng 7,8. Bland annat med följande fina kommentar: ”Galoppen, den bästa gångarten under ryttare, det var riktigt, riktigt bra. Den var luftig, rund och hade stor kapacitet, han kunde korta sig och kunde länga sig och han vann mycket mark, betyg 9″.

Sen var det dags för kritiken för exteriörbedömningen, jag hade en känsla under dagen att han nog hade blivit godkänd, men att han skulle få sååå fina poäng kunde jag inte föreställa mig. Timon fick följande kritik:
”Maskulin med god utstrålning och med utmärkt rastyp. Härlig karaktär och utstrålning. Rastypiskt huvud, välformad hals. En harmonisk sida. Välbenad. Energisk och vägvinnande skritt med trevlig spänst. Traven är luftig med utmärkt mekanik.”
Poäng: 9 8 8 9 9 = 43 poäng!

Vilken helg det blev, alla spännigar släppte!  Timon blev avelsgodkänd med hela 43 poäng! Extra pris för högst bedömda hingst för dagen och extra pris för bästa svenskfödda hingst. Tusen tack till Frida Stensson på Fridhuset för allt jobb med Timon!
rosetter

På lördagseftermiddagen rullade vi hemåt mot Ängvaktartorp med Timon i hästbussen, en extra värdefull last kändes det som, trots att han såklart är samma häst som tidigare.

På söndagen fick han gå ut i hagen igen och var lycklig över att få rulla sig i leran. Vi i familjen firade med tårta!
timon_smuts

Nu har vi tagit CEM-prover på Timon som vi väntar resultat på, sen kommer Timon finnas tillgänglig för avel, via semin. Till hösten får han fortsätta sin utbildning inom ridning igen, vi är så glada för vår fina hingst. Vår första egenuppfödda avelshingst!

_T3E7000 _T3E6976

 

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Carin Östman

    En egenuppfödd hingst med så fina omdömen – det måste ju vara en uppfödares högsta dröm! Verkligen roligt, stort grattis!

  2. Caiza

    Ett sent men stort och rungande GRATTIS! Till er och Timon. Ända sedan jag sett bilderna på honom på hemsidan har jag anat att han är en potentiell fin hingst!! Om ngt år ska min Maestoso Zira få bli mamma igen och Timon står högt upp på listan, om man säger så!! Ska bli kul o se hur han utvecklas under kommande år! Stort grattis igen!!

Lämna ett svar