Fölningar 2016

T3E8557

Nu börjar det så smått närma sig avelssäsongen 2016. Vi har fem dräktiga ston på gården, planerade att föla från och med mitten av april till slutet av maj.

Varje år är det lika spännande att se resultatet av betäckningarna, men i år är det kanske lite extra spännande då det är några nyheter. Vi har tre nya kombinationer av de ston vi tidigare betäckt samt ett sto som ska få sitt allra första föl.
Först och främst vill man såklart att fölningarna går bra och att fölen blir friska och krya, i andra hand är det såklart jättekul att se just hur avkommorna kommer bli, både exteriört och i temperamentet.

Att hålla på med avel är så kul och givande! Häromdagen när veterinären var här så fick vi dessutom ett glädjande besked – att Titania fortfarande är dräktig! Jag har nämligen varit osäker på det då jag inte tyckt hennes mage har varit så stor som den borde vara. Veterinären kände efter och kunde konstatera att han var den första som klappat detta föl! Det var verkligen glada nyheter och jag dansade på moln resten av dagen! Ett tecken på hur kul man faktiskt tycker det här är och hur mycket man brinner för just dessa hästar… en känsla att komma ihåg om man nu någon gång skulle tvivla i den mörkaste hösten.

Framöver under våren kommer jag presentera de dräktiga stona lite mer ingående i varsina blogginlägg med många bilder, för er som är intresserade av kommande föl. Men redan här kommer en kort presentation av stona.

Första sto som är planerad att föla är ovan nämnda 181 Favory Titania, som är betäckt med 27 Pluto Breziqa II. Det är en ny kombination för oss och det ska bli mycket spännande att se resultatet! Jag har skrivit det förut, men skriver det igen. TItania och hennes tre stoavkommor tillhör den ovanliga stofamiljen 555 Generale, en stofamilj som tros vara borta förutom hos just oss på Ängvaktartorp. Därför hoppas vi lite extra på just stoföl.

Titania 2008, då hon var elva år gammal.

MG_5819

Därefter är det 192 Cadinas tur, även hon är betäckt med 27 Pluto Breziqa II. En kombination vi gjort tidigare, som resulterade i vårat fina stoföl Carisma, född 2014. Det kommande fölet är redan bokat och jag tror att både vi och köparen har stora förhoppningar på att det blir minst lika fint som Carisma.

Cadina 2009, då hon var tolv år gammal
010_cadina

Tredje stoet att föla beräknas bli Kulltorps Zilva. Här kommer också en ny kombination, då vi betäckte Zilva med ridponnyhingsten Gazque. Här kan man läsa mer om Gazque. Det blir en ny ”ras” hos oss på Ängvaktartorp.
0047_juni1

Fjärde stoet att föla är förstagångs-stoet Sagana som är betäckt med 27 Pluto Breziqa II. Sagana själv är nu sju år gammal, e: 21 Siglavy Capriola Convoj och u: 189 Bianca II. Det blir alltså andra generationen av Bianca-ston som fölar hos oss. Mycket spännande att se detta resultat!

Saga 2013, på sommarpremiering som fyraåring.
saga_hanna

Sista fölningen för året blir 198 Pluto Athena, dräktig med 21 Siglavy Capriola Convoj, även här en ny kombination som vi har fina förhoppningar på. Athena är Titanias första stoavkomma och tillhör alltså den ovanliga stofamiljen 555 Generale.

Athena 2011, då hon var sex år gammal, med sitt första föl i bakgrunden.

0001_juni

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar