Fodring

Ingen av våra flockar har fri tillgång på hösilage i den bemärkelsen att det står hela hösilagebalar ute i hagen, utan vi matar alla hästar för hand dagligen, med hjälp av våra fyrhjulingar med vagnar efter. Just nu har vi två fyrhjulingar med varsin hösilagebal på varsin vagn. En högproteinbal som vi matar till avelsstoflocken samt en ”vanlig” hösilagebal som vi matar till resterande hästar. Ponnyflocken har en egen bal som står utanför deras hage, även den är en högproteinbal.
Det kan tyckas som ett onödigt jobb när man har ca femtio hästar på gården, att mata varje flock dagligen, men vi tycker det är en bra lösning just nu och vi har löst det på ett bra sätt utefter varje hages förutsättningar, i de flesta hagarna kan vi fodra utifrån, dvs vi har foderbord längs med staketen.

Anledningen till att vi fodrar manuellt dagligen är dels att vi har stenkoll på kvaliteten på fodret och dels att balarna går åt fortare, i dagsläget gör vi av med kanske två och en halv bal per dag. Dessutom har vi hästar av rasen Lipizzaner och dessa hästar är extremt lättfödda och där är det en fördel att inte ha fri tillgång!

I stället har alla våra flockar fri tillgång på halm, så har vi haft i många år och det funkar bra!
I vår största flock, 15 hästar, går det dagligen åt många kilo hösilage. Där har vi ett par avlånga foderbord, några runda foderringar samt ett gäng hängande hönät. För att minska spillet ytterligare så har vi nyss beställt ett avlångt nät till ett av våra avlånga foderbord. Det funkar hittills jättebra! Flocken får ungefär hälften av sitt foder löst i foderbord/foderringar utan nät och resten i nät.
DSC_1696

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar