Årets första föl 2021

Den 19 april föddes årets första föl på Ängvaktartorp.
Vårat sto 189 Pluto Athena fick ett fint stoföl efter 21 Siglavy Capriola Convoj. Ett piggt och fint föl med mycket energi, ett riktigt litet muskelknippe.

Kl 23.30 var det dags

Athena med sitt ganska nyfödda stoföl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fölis, som ännu inte har något namn, var snabb upp på benen och snabb med att dia. Det visade sig dock att det var lite problem med bajsandet, efter Klyx trodde vi att det var igång men fölisen var fortsatt bekymrad. Veterinären fick komma på besök natten efter födelsen, foalcheck såg fin ut och det hittades ingen förstoppning, men fölet var fortsatt besvärad emellan diandet och busandet. Allmäntillståndet var alltså toppen, men fölis tyckte det var jobbigt att bajsa. Det blev ett till veterinärbesök efter några dagar, men samma sak då, ingen förstoppning, så det var bara att vänta, eftersom fölis mådde bra i övrigt. Nu, när fölet är lite mer än två veckor gammal, verkar magen äntligen fungera helt som den ska och fölis har inga bekymmer.

Som vanligt inför fölningar och när något inte står helt rätt till, undrar man vad man håller på med, varför utsätter man sig för denna oro, år efter år? Det verkar inte spela någon roll hur många år man hållit på, hur mycket vana man än har så är det ändå oroligt, speciellt när det händer saker som är utöver det vanliga, när veterinärerna inte riktigt vet vad som står på. Sådana fall har vi fått vår beskärda del av genom åren här på Ängvaktartorp.

Men glädjen över att se dessa fina föl födas, växa upp och utvecklas överväger ändå, med råge!

Årets första fölning väntade vi på med skräckblandad förtjusning detta år, då vi hade en inackordering som testade positivt för EHV-1 i februari då hon kastat sitt föl. Väntan har varit lång för att se om det var fler hästar smittade, men det verkar just nu inte så.

Nu ser vi fram emot nästa fölning, som är beräknad 15 maj.