Årets första föl 2017!

Natten till 25e maj var det dags att få årets första uppfödning 2017! Det var 192 Cadina som fick en fin hingstunge e: 27 Pluto Breziqa II.

Cadina fick föla i hagen, vilket hon föredrar om hon får välja. Hagen ligger utanför vårat hus och jag vakade över henne noga. Hon var beräknad 24 maj och fick alltså på natten efter det, skönt med punktliga ston!

När det är så varmt och torrt som det är nu så går det lika bra att föla utomhus, faktiskt bättre! Så många års erfarenhet av fölningar som vi har så är det ändå lika fantastiskt att se varje gång! I detta fall blev jag påmind om hur bra hästarna klarar sig (när det inte uppstår komplikationer förstås) utan oss människor. Ute i en stor hage, utan begränsande väggar, med bra grepp under hovarna reser sig fölet lätt. När fölet har rest sig försöker den hitta balansen, då behövs yta. I en box tar väggen stopp för fölets balansering och fölet kan lätt ramla igen. När den har hittat balansen ska den börja leta efter juvret. I en box kan fölet leta lite överallt, längs väggar osv. Ute i hagen på öppna ytor, reser sig fölet, hittar balansen och går direkt till hästens juver. Det är så tydligt hur hästarna är skapade för att leva! Vilka fantastiska varelser de är!

Denna natt var en underbar natt, det var lugnt, tyst, och det ljusnade fort, då Cadina fölade strax efter 02.00. Såklart var det några katter med som sällskap, dom hittar fort oss människor på gården. Christoffer var trött medan vi väntade på att fölet skulle resa sig.

DSC_0921 DSC_0929 DSC_0935

 

Cadina med sitt föl

_T3E5127

 

 

Hanna Blomkvist

Hanna Blomkvist

Lämna ett svar