Uppfödning

0005_juniPå Ängvaktartorp bedriver vi uppfödning av Lipizzaner.
Vi har mer än 30 års erfarenhet av uppfödning av hästar av olika raser, såsom Lipizzaner, Shetlandsponnyer, travhästar och welshponnyer. Genom åren har vi fött upp ett stort antal föl inom familjen.

Nuförtiden får vi oftast mellan 2-5 föl varje år.

Vi strävar efter att föda upp rastypiska hästar med hög ridbarhet och användbarhet, de ska dessutom vara trevliga och lätthanterade. Vi är noga med utvärdering av vår avel och visar därför alla våra föl för bedömning.

Lipizzaneruppfödning
Sedan 1980- talet bedriver vi uppfödning av Lipizzaner, en kulturras från barocken som ligger oss mycket varmt om hjärtat. Vi har i dagsläget två egna avelshingstar och fem stamboksförda avelsston, samt några yngre ston och hingstar på tillväxt. Hos oss finns några av de sista exemplaren i världen av stofamiljen 555 Generale.
Vi strävar efter att föda upp en Lipizzaner av den barocka, kompakta modellen.

 

0013_juni

 

Fölning & uppväxt
Våra ston fölar inne i stallet under uppsikt av oss. Under den första veckan bor stoet och fölet inne nattetid men är ute i hage dagtid. Därefter får de gå ut i en större hage med andra hästar och är då ute dygnet runt, beroende på väder. Som föl hanteras fölen dagligen i hagen, fölträningen består mestadels av att bli vän med fölet, och låta fölet få tillit för människan. Vi övar beröring på hela kroppen, att lyfta hovar, att gå bort från tryck, ledövningar samt när fölet är lite större övar vi att binda upp den. Vi är av åsikten att med en bra grund behövs endast mer intensiva träningsperioder då och då under resten av hästens uppväxt.
Fölen växer upp på lösdrift tillsammans med en trygg flock i olika åldrar och får därmed ett bra socialt beteende och en uppväxt med mycket rörelse i varierad terräng för att stärka kroppen.
I unghästflockarna finns alltid en eller flera äldre hästar för att uppfostra de unga.

Avvänjning

Våra föl vänjs av tidigast vid 8 månaders ålder beroende på om stoet är dräktigt igen eller inte. Vi ser inga problem i att eftersträva hur hästarna gör i det vilda, om stoet är dräktigt igen vänjer hon då av fölet från att dia vid 8-10 månaders ålder, men är stoet inte dräktigt kan fölet få dia upp till 1-1,5 år. Vi tror att det är bra för fölen att få ha den tryggheten som stoet erbjuder och vi har själva varit med om att dräktiga ston vänjer av fölen själva när den har ca 3 månader kvar till fölning.