Ridskola för barn & ungdom

Vi erbjuder ridning för barn och ungdomar mellan 2 och 15 år där vi har tre olika uppdelningar; Ridskola, Hästlekis och Ponnypyssel.

***
På grund av det rådande läget med Corona-pandemin har vi infört följande restriktioner som vi ber alla som besöker oss att följa:

 • stanna hemma om du visar minsta tecken på sjukdom, symtom är luftvägssymtom, ont i halsen, snorig, ont i huvudet, ont i muskler och leder, feber eller hosta. likaså gäller det att stanna hemma om någon i hushållet är sjuk i dessa symtom eller är testad positiv i covid-19. Detta gäller så länge personen (eller någon i familjen) har symtom samt ytterligare 2 dygn utan symtom.
 • max en medföljande person/elev för att det inte ska bli så mycket folk
 • håll minst 2 m avstånd till varandra, planera när ni går in i sadelkammare/stall.
 • vi är utomhus eller i utestallet så mycket som möjligt
 • ha handskar på dig hela tiden, både under ridning såväl som under skötsel, gäller även föräldrar/ medhjälpare
 • tvätta händer/sprita er ofta. Tvål, handsprit och papper finns vid handfatet i stallet samt vid toaletten i stugan.
 • åk hem så snart du är färdig med hästen så att vi undviker många personer samtidigt på gården
 • vi gör rent hästarnas utrustning varje dag

***

Om vår ridskola
Vi har små grupper med 3-6 elever så att vi kan lägga mycket fokus på varje elev. Våra ponnyer och hästar är trygga och lätthanterade. Storlekar allt från små A-ponnyer för de mindre barnen till D-ponnyer och stora hästar för de större barnen och ungdomarna.

Vi tycker att det är viktigt att barnen inte bara lär sig att rida på ett trevligt sätt som gynnar både häst och ryttare utan även lär sig hur man hanterar och sköter hästen med hänsyn till hästens naturliga beteende som flockdjur och flyktdjur. I lektionstiden är pyssel och förberedelse inräknat för att varje barn ska hinna umgås med ponnyn i lugn och ro.

Vårterminen 2021 pågår v.9 och slutar v.23, har uppehåll v.14 vilket ger 14 tillfällen.  Alla röda dagar har vi lektioner som vanligt.
Anmälan till ridskolan ska ske via mail till info@angvaktartorp.se där du skriver barnets namn, födelseår, målsmans namn, adress, telefonnummer och önskad dag för ridning samt barnets längd och vikt. Du får sedan ett bekräftelsemail där du vet om du fick plats eller om du hamnat i kö.

Vi kan också tipsa om vår Drop-In ridning på lördagar kl 10.00-10.40, läs gärna mer längre ner.

Priser:
Terminspris för ridskola barn/ungdom, vt 2021:
3 010kr
Terminspris för hästlekis, vt 2021: 2 800kr
Ponnypyssel (Drop In): 160kr/tillfälle
Terminspris vuxna (from 16 år), vt 2021: 3 640kr
Familjerabatt på 10% dras från den billigaste terminsavgiften.
Det finns möjlighet att dela upp terminsavgiften på två betalningar om man säger till.

Här kan du läsa mer om de ponnyer som är med i ridverksamheten.

Ridskola
För barn från 7-15 år har vi ridskola. Varje tillfälle är 75 min varav ca 30 min med pyssel och förberedelse av hästen/ponnyn i stallet och därefter ca 45 min ridning. Vi varierar mellan att rida på ridbanan och ute i skog och mark för att ge eleven en så bred grund som möjligt inom ridning och hästar.
I dagsläget har vi grupper måndag,  onsdag, torsdag och söndag.

Hästlekis
För barn mellan 4-6 år har vi hästlekis, där varje tillfälle är 60 min fördelat på både pyssel och lite ridning med ledare. Här lägger vi fokus på att umgås med hästar på ett avslappnat sätt. Förälder eller annan medhjälpare måste alltid vara med. Det som skiljer hästlekis mot den vanliga ridskolan för barn, är att den är anpassad för något yngre barn och det är då kortare tid totalt. Hästlekis är i dagsläget på söndagar.

För anmälan eller mer information om någon av ridskolegrupperna, hör av dig till info@angvaktartorp.se  eller 070-264 65 85

 

Ponnypyssel – Drop-In-ridning Lördagar 10.00-10.40
Uppdaterade anmälningsrutiner!
Öppet för alla barn mellan 2-10 år. Ponnypyssel passar barn som vill prova på att rida och pyssla med ponnyer, eller barn som ridit tidigare men inte vill binda sig till en hel termin. Att vara med på Ponnypyssel kan man också göra om man är sugen på att ställa sig i kö till vår ridskola, men vill först prova hur det är hos oss.

Ponnypyssel är totalt 40min, varav 20min pyssel i stallet och 20min ridning, där vi i all enkelhet och i barnens egen takt erbjuder pyssel/ledning/ridning på ponnyn. Förälder eller annan medhjälpare måste alltid vara med. Ponnypyssel är Drop-In. 6 ponnyer(stl A-D) finns tillgängliga.
Anmälan är öppen fredagen samma vecka från 08.00-17.00, du anmäler dig via mail till info@angvaktartorp.se Viktigt att du skriver Ponnypyssel i ämnesraden.
Senast kl 18.00 får du svar om du har fått en plats.
I mailet skriver du barnets namn, ålder, längd och ungefärlig vikt, detta för att vi ska kunna planera passande ponny. Ponnypyssel hålls lördagar, kl 10.00-10.40.

Datum som är kvar för vårterminen 2021:
29 maj
5 juni
12 juni

Pris: 160kr/tillfälle betalas efter varje tillfälle, via swish eller kontant.

OBS! Ponnypyssel kan komma att ställas in till förmån för andra aktiviteter enstaka gånger under terminen, detta meddelas på Facebook eller via sms när ni anmäler er.

 

Upplägg för ridutbildningen:
Vi har delat upp ridskolan i tre steg för att få en röd tråd i utbildningen, men vi individanpassar även utbildningen efter eleven.
Vi kör på samma vinnande koncept som min Integrerad Ridkonst-kollega i Blekinge, Frida Stensson som sedan många år driver Fridhuset.

Steg 1

 • Rider med ledare tills balans och hjälper är tillräckliga, för säkerhetens skull och för att värna om ponnyernas lydnad och välmående.
 • Rider efter hand utan ledare i skritt och trav.
 • Lär sig samtliga ridvägar och att rida noggrant efter ridbanans bokstäver.
 • Stor fokus på balans och rörlighet i sadeln, halva ridpasset ägnas åt balansövningar, lämpligen med ledare.
 • Lär sig lätt sits över bommar i skritt.
 • I varje lektion ingår skötsel av ponnyn och eleven lär sig om rykt, hovvård, sadling, tränsning och hästens beteende.
 • Ridningen varieras mellan ridning på ridbana och i skog och mark.

Steg 2

 • Kan rida på ett balanserat sätt i skritt och trav samt vet vad som kännetecknar ”lodrätt sits/dressyrsits” och ”lätt sits/hoppsits”
 • Fokus på hjälpernas funktion och position vid styrning och tempoväxlingar
 • Galoppfattning och galopp längs en långsida börjar tränas
 • Cavalettiarbete i skritt och trav, enkla banor och böjda linjer.
 • Hoppning i trav över enkelhinder på rakt spår, fokus på balans och följsamhet samt att välja bra linje och lagom tempo.
 • Förstå böjning och ställning på böjda och raka spår.  Gymnastik av hästen via förvänd öppna och skänkelvikning.
 • Ridlektionerna varieras med att börja med arbete från marken, det vill säga med praktiska övningar som ledträning, lydnadsövningar m.m.

Steg 3

 • Eleven kan rida självständigt i alla gångarter på böjda och raka spår.
 • Eleven utvecklar en stilla, balanserad och oberoende sits i alla gångarter, både i lodrät sits och lätt sits.
 • Förstår nyttan av olika dressyrövningar och vad de gör för hästen.
 • Eleven är redo att börja träna öppna och bakdelsvändning.
 • Eleven strävar efter att rida hästen för lätta hjälper i ett balanserat tempo och att den sträcker sig fram till bettet.
 • Var tredje gång ägnas åt cavaletti och enklare hoppning
 • Hoppning på böjda och raka linjer i olika tempon. Låga studserier och enkla kombinationer
 • Eleven ska kunna genomföra ett självständigt ridpass och förstå vikten av uppvärmning, upplägg av övningar och avslutning.

 

 

Att tänka på, säkerhet vid ridskolan:

Ridhjälm bärs av alla under 15 år, vid all kontakt med hästarna. Vi har ridhjälmar att låna ut. Alla på gården bär hjälm vid ridning.

Ridkläder bör vara väl anpassade för ridning, dvs långbyxor och inte fladdriga tröjor/jackor. Halsduk och luvtröjor/jackor medför skaderisk. Skor/stövlar ska ha en klack för att förhindra att foten åker igenom stigbygeln och därmed fastna. Det rekommenderas även att barnet har säkerhetsväst.

Håll avstånd mellan hästarna för att undvika bråk dom emellan, minst en hästlängds avstånd både när ni rider, leder och borstar.

Var lugn i stall och runt hästarna, hästarna vill ha en lugn miljö.  Hästar är flock/vanedjur och blir oroliga då rutiner ändras.

Bind upp hästen endast i grimma, aldrig i tränset/tyglarna, ifall hästen blir skrämd av något och hoppar till kan den skada sig i munnen.

Tänk alltid på smittorisken – använd inte samma kläder som i andra stall. Desinficera skor/hjälm/säkerhetsväst innan du kommer till oss.
Undvik att hälsa på hästar från olika flockar på gården, detta för att förhindra smittspridning mellan olika flockar på gården.

All ridning sker på egen risk. Ängvaktartorp har en ansvarsförsäkring