Ridskola & hästlekis

Vi erbjuder ridning för barn och ungdomar där vi har tre olika uppdelningar; Ridskola, Hästlekis och Ponnypyssel.

Vi har små grupper med 3-5 elever så att vi kan lägga mycket fokus på varje elev. Våra ponnyer och hästar är trygga och lätthanterade. Storlekar allt från små A-ponnyer för de mindre barnen till D-ponnyer och stora hästar för de större barnen.

Vi tycker att det är viktigt att barnen inte bara lär sig att rida på ett trevligt sätt som gynnar både häst och ryttare utan även lär sig hur man hanterar och sköter hästen med hänsyn till hästens naturliga beteende som flockdjur och flyktdjur. I lektionstiden är pyssel och förberedelse inräknat för att varje barn ska hinna umgås med ponnyn i lugn och ro.

Här kan du läsa mer om de ponnyer som är med i ridverksamheten.

 

Nyhet!

Vårterminen 2019 startar vi en ridgrupp för vuxna, läs mer här.

 

Ridskola
För barn från 7-15 år har vi ridskola. Varje tillfälle innehåller ca30 min med pyssel och förberedelse av hästen/ponnyn i stallet och därefter ca45 min ridning. Vi varierar mellan att rida på ridbanan och ute i skog och mark för att ge eleven en så bred grund som möjligt inom ridning och hästar.
I dagsläget har vi grupper måndag,  onsdag, torsdag och söndag.

Terminspris: 2 894kr betalas i förskott terminsvis, kan delas upp på två betalningar.
Pris per lektion 207kr.
Du som är ny elev hos oss har möjlighet att prova på 1 gång innan du bestämmer dig. Denna prova-på lektion betalas direkt i samband med lektionen.

Vårterminen 2019 startar v.9 och slutar v.23. Vi har uppehåll v.16 då det är påsklov.
Anmälan till vårterminen 2019 ska ske senast 10 januari via mail till info@angvaktartorp.se där du skriver barnets namn, födelseår, målsmans namn, adress, telefonnummer och önskad dag för ridning samt barnets längd och vikt. Du får sedan ett bekräftelsemail där du vet om du fick plats eller om du hamnat i kö.  Det finns möjlighet att dela upp terminsavgiften på två betalningar.

För anmälan eller mer information, hör av dig till info@angvaktartorp.se  eller 070-264 65 85

 
Hästlekis
För barn mellan 4-6 år har vi hästlekis, där varje tillfälle är 1 timme fördelat på både pyssel och lite ridning med ledare. Här lägger vi fokus på att umgås med hästar på ett avslappnat sätt. Förälder eller annan medhjälpare måste alltid vara med. Det som skiljer hästlekis mot den vanliga ridskolan för barn, är att den är anpassad för något yngre barn och det är då kortare tid totalt.

Terminspris: 2 478kr betalas i förskott terminsvis, kan delas upp på två betalningar.
Pris per lektion: 177kr

Vårterminen 2019 startar v.9 och slutar v.23. Vi har uppehåll v.16 då det är påsklov.
Anmälan till höstterminen 2019 ska ske senast 10 januari via mail till info@angvaktartorp.se där du skriver barnets namn, födelseår, målsmans namn, adress, telefonnummer och önskad dag för ridning samt barnets längd och vikt. Du får sedan ett bekräftelsemail där du vet om du fick plats eller om du hamnat i kö.  Det finns möjlighet att dela upp terminsavgiften på två betalningar.

För anmälan eller mer information, hör av dig till info@angvaktartorp.se   eller 070-264 65 85


Ponnypyssel

Ponnypyssel riktar sig till 2-3åringar. Varje tillfälle är ca 30-40min där vi i all enkelhet och i barnens egen takt erbjuder pyssel/ledning/ridning på ponnyn. Förälder eller annan medhjälpare måste alltid vara med. Ponnypyssel är Drop-In, det betyder att du hör av dig senast dagen innan och meddelar om du kommer, det är först till kvarn som gäller. 4 ponnyer(stl A-C) finns tillgängliga, det går också bra att dela ponny med ett annat barn.

Pris: 140kr/tillfälle betalas efter varje tillfälle, via swish eller kontant.

För anmälan eller mer information, hör av dig till info@angvaktartorp.se   eller 070-264 65 85

Ponnypyssel startar v.9, och kör varje söndag fram till vecka 23  med uppehåll för vecka 16. OBS! Kom ihåg att höra av dig senast kl 15 dagen innan om du vill komma.

 

 

 

Upplägg för ridutbildningen:
Vi har delat upp ridskolan i tre steg för att få en röd tråd i utbildningen, men vi individanpassar även utbildningen efter eleven.
Vi kör på samma vinnande koncept som min Integrerad Ridkonst-kollega i Blekinge, Frida Stensson som sedan många år driver Fridhuset.

Steg 1

 • Rider med ledare tills balans och hjälper är tillräckliga, för säkerhetens skull och för att värna om ponnyernas lydnad och välmående.
 • Rider efter hand utan ledare i skritt och trav.
 • Lär sig samtliga ridvägar och att rida noggrant efter ridbanans bokstäver.
 • Stor fokus på balans och rörlighet i sadeln, halva ridpasset ägnas åt balansövningar, lämpligen med ledare.
 • Lär sig lätt sits över bommar i skritt.
 • I varje lektion ingår skötsel av ponnyn och eleven lär sig om rykt, hovvård, sadling, tränsning och hästens beteende.
 • Ridningen varieras mellan ridning på ridbana och i skog och mark.

Steg 2

 • Kan rida på ett balanserat sätt i skritt och trav samt vet vad som kännetecknar ”lodrätt sits/dressyrsits” och ”lätt sits/hoppsits”
 • Fokus på hjälpernas funktion och position vid styrning och tempoväxlingar
 • Galoppfattning och galopp längs en långsida börjar tränas
 • Cavalettiarbete i skritt och trav, enkla banor och böjda linjer.
 • Hoppning i trav över enkelhinder på rakt spår, fokus på balans och följsamhet samt att välja bra linje och lagom tempo.
 • Förstå böjning och ställning på böjda och raka spår.  Gymnastik av hästen via förvänd öppna och skänkelvikning.
 • Ridlektionerna varieras med att börja med arbete från marken, det vill säga med praktiska övningar som ledträning, lydnadsövningar m.m.

Steg 3

 • Eleven kan rida självständigt i alla gångarter på böjda och raka spår.
 • Eleven utvecklar en stilla, balanserad och oberoende sits i alla gångarter, både i lodrät sits och lätt sits.
 • Förstår nyttan av olika dressyrövningar och vad de gör för hästen.
 • Eleven är redo att börja träna öppna och bakdelsvändning.
 • Eleven strävar efter att rida hästen för lätta hjälper i ett balanserat tempo och att den sträcker sig fram till bettet.
 • Var tredje gång ägnas åt cavaletti och enklare hoppning
 • Hoppning på böjda och raka linjer i olika tempon. Låga studserier och enkla kombinationer
 • Eleven ska kunna genomföra ett självständigt ridpass och förstå vikten av uppvärmning, upplägg av övningar och avslutning.

 

 

Att tänka på, säkerhet vid ridskolan:

Ridhjälm bärs av alla under 15 år, vid all kontakt med hästarna. Vi har ridhjälmar att låna ut. Alla på gården bär hjälm vid ridning.

Ridkläder bör vara väl anpassade för ridning, dvs långbyxor och inte fladdriga tröjor/jackor. Halsduk och luvtröjor/jackor medför skaderisk. Skor/stövlar ska ha en klack för att förhindra att foten åker igenom stigbygeln och därmed fastna. Det rekommenderas även att barnet har säkerhetsväst.

Håll avstånd mellan hästarna för att undvika bråk dom emellan, minst en hästlängds avstånd både när ni rider, leder och borstar.

Var lugn i stall och runt hästarna, hästarna vill ha en lugn miljö.  Hästar är flock/vanedjur och blir oroliga då rutiner ändras.

Bind upp hästen endast i grimma, aldrig i tränset/tyglarna, ifall hästen blir skrämd av något och hoppar till kan den skada sig i munnen.

Tänk alltid på smittorisken – använd inte samma kläder som i andra stall. Desinficera skor/hjälm/säkerhetsväst innan du kommer till oss.
Undvik att hälsa på hästar från olika flockar på gården, detta för att förhindra smittspridning mellan olika flockar på gården.

All ridning sker på egen risk. Ängvaktartorp har en ansvarsförsäkring