Welsh

S

 

Helsyskon Wild Flower och Wild Cornerlia, sommaren 2010

 

 

 

 

 

Vi på Ängvaktartorp har bedrivit en småskalig avel av welshponnyer sedan 2008.
I dagsläget har vi endast ett avelssto kvar, Kulltorps Pollyanna RW 1097 som just nu endast används som ridhäst. Vår avel av welsh ligger tillfälligt på is.

Vi strävar efter att föda upp rastypiska ponnyer med en mankhöjd runt 136cm. De ska vara trevliga, lätthanterade och ha hög användbarhet inom det tilltänkta användningsområdet.
Vi har ingen egen avelshingst för tillfället utan använder oss av utomstående hingstar.

 

 

 

 

 

Welshponny – sek BViggo 2011
Welsh sektion B beskrivs i Svenska Welshponny & Cobföreningen som en ponny med elegans och goda ridegenskaper, tillräckligt benad och med god kroppskonstitution. Stark och tålig med massa och ponnykaraktär. Den har mycket god hoppförmåga och passar utmärkt till alla discipliner inom ridsporten.

Welshponnyn är en ponny där de gamla arabiska influenserna syns mycket tydligt. Det allmänna intrycket ska vara det av en ädel ridponny men den ska också ha massa och ponnykaraktär. Huvudet ska vara litet, fint mejslat med bred flat panna som smalnar av ner mot mulen, något konkav nosrygg och kraftiga, svagt konvexa, men inte grova ganascher. Ögonen bör vara stora, mörka och uttrycksfulla. Öronen är små, tättsittande och högt ansatta. Halsen ska vara förhållandevis lång, välansatt och välburen.  Welshponnyn har ett långt vägvinnande steg utan överdriven knäaktion

Welshponnyn härstammar från den något mindre rasen Welsh mountain som utvecklades i bergen i Wales med hjälp av gamla inhemska ponnyer med keltiskt ursprung som korsades med arabiska fullblod. Welshponnyn var ursprungligen en korsning mellan den mindre welsh mountain-ponnyn, de större welsh cob-typerna från hedarna och hackneyhästar.